lördag 30 augusti 2014

En ny "checkpoint"...

... på hur Kalle orkar och hur mitt arbete kan fungera när det idag var tävling!
Barbro Langefors hade designat en trevlig bana med lite att gå i innan nästa moment. En del krav ställdes det på oss människor att verkligen hålla koll på alla stoppen och vilka typer av inkallningsövningar vi skulle göra. Lite långsam marsch också som skulle kommas ihåg. Så idag var det verkligen en del kontroll och tankearbete men också en hel del tänk för egen del på fotarbetet. Vilket jag ju gillar.

Började med en bra start och en "lagom" Kalle. Vid första momentet som var ett lämnamoment, ger jag Kalle handtecken och säger hans namn. Barbro står då andra sidan om och noterar bara att Kalle startar före hon hör mig kalla på honom, blir därför en tjuvstart. -1poäng.

På brukshundsklubben i Olofström är det både sluttande och man kommer ner i lite "svackor" här och där. Det ena avdraget gällde just en sådan svacka på moment "Helt om båda höger 411". I denna svacka växer det lite längre och blötare gräs (knappt mätbart för mig med mina dåliga ögon och skor på fötterna) och detta är då efter vändningen men mot nästa moment. Men för Kalle så tyckte han uppenbarligen att detta blöta gick att undvikas... ler..
Trots bra vändning och tydlig handling efteråt väljer min hund att runda platsen och då glida in på vänstersidan igen, istället för på den högra!! Bytte tillbaka honom snabbt innan vi kom fram till momentet som var därefter. Men -10 poäng blev det där.

Nästa avdrag blev också en form av tjuvstart. Vid moment "sitt, lämna, ett steg, kalla in 217" väljer min hund idag att helt enkelt följa mitt ben!!
Anledning tror jag, efter att ha tittat på filmen, är att Kalle helt enkelt efter alla halter och däremellan långsam marsch, kanske helt enkelt slappnade av och inte riktigt orkade vara fokuserad på sitt arbete. Gjorde det som var enklast, helt enkelt. Jag hade ett lugn i momentet innan jag rörde mig, dvs lite andningspauser. Dessutom ett tydligt kommando, samt även lagt till ett stanna-tecken med handen och ändå så följer han efter... -10 poäng.
Summan blev 79 poäng.

Positivt idag var att han orkade lite mer än i förra veckans tävling, men han har fortfarande en hel del kvar att komma ikapp, känns det som. En bra koll blev det i alla fall att få veta hur vi har jobbat senaste veckan.

Målet idag för egen del, var att jag;
 • dels skulle behålla lugn och fokus på uppgifterna - Mycket bra!
 • att få till en bra rytm och takt - Mycket bra!
 • att steglängder, tempo och fotarbetet skulle bli rätt för oss båda - Mycket bra!
 • att vara tydlig i vad jag önskar - Bra, men kan säkert förbättras ytterligare!
 • att anstränga mig på rätt sätt - Bra, men även här kan jag säkert förbättra mig!
 • kolla av vad vi behöver förbättra av våra rutiner - Bra, kan bli bättre!
Så jag är mycket nöjd med vårt arbete idag. Det kändes tryggare än förra veckan och det känns som om vi också är på rätt väg när det gäller vår träning och vårt sätt att jobba tillsammans!
Nu har jag fått lite mer tänk på veckans träningar, som kommer och det är ju alldeles utmärkt!
Dessutom fortsätta att förbättra Kalle´s ork i huvudet, för det är där han verkligen behöver komma ikapp! Hans hjärna liksom stänger ner, och det ser ut som om luften går ur honom. Men idag var det nog bara en ögonblinkspaus i hjärnan som gjorde avdraget på lämnaövningen.
Muskelmassan är lättare att få upp, även om jag absolut inte vill överanstränga honom så är det mer att bara läsa av honom och hindra honom ifall han bara är för mycket igång.
Samt att jobba honom så att han sätter muskler jämnt.
Även en del både påskjutsarbete och att kunna hålla emot i tex nerförsbackar blir det. Att mer och mer orka bära sin kropp och få ut ett ben i var "hörna"!

Kalle´s bra saker idag;
 • att han var i fin position hela tiden!
 • att alla vändningar och halter fungerade minus den han missade.
 • att alla inkallningarna var fina.
 • att hans energi och attityd var rätt.
 • att han svarade bra på "backa ifrån-momentet" och gick alldeles rakt bakåt.
 • att han i båda hinderhoppen, svarade upp rätt och klarade dessa.
Mer att öva på för Kalle´s del är att hans trygghet när vi kommer ut bland folk. För efter sjukhusvistelsen så har han börjat att gnälla mer både på plats men också när jag lämnar honom. Och jag hörde när jag gick banvandringen att han satt och gjorde lite "vargyl"! Inte okej!!

Så imorgon bär det av på tävling, utan att tävla, bara för att öva just detta. Men också för att ta chansen att helt enkelt kolla av Kalle´s mentala ork, även om det inte är "skarpt läge"!

Team Kallerina är för evigt sammanlänkade, vad som än händer!

2 kommentarer:

 1. Det är härligt att se hur fokuserad du är på att ge Kalle optimala förutsättningar. Att acceptera att om en grej inte funkar så får du hitta en annan lösning i stället för att köra huvudet i väggen och säga "han SKA göra som jag vill". Kram till dig och nospuss till Kalle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunnel!
   Nej, se det är ingen idé att försöka tvinga någon till arbete... då får man aldrig 100 %!

   Radera