måndag 14 april 2014

Testkörning...

i bana, för att se hur det kändes och var vi är någonstans i vår träning!
Sista gången vi trampade runt i en bana är för ca fyra och en halv månad sedan... så det var lite spännande att se hur vi skulle klara uppgiften.
Lånade en bana från sidan, Rallylydnadsbanor på fb. som Åsa Lundbergh har designat då de hade tävling i Uppsala. Det var en bra bana med både flyt och samtidigt alla de nya momenten, samt en lagom mängd av stationära övningar.
Dessutom blev det en del korta transportsträckor här och där, så att det gällde för min del att ha rätt signaler och tramp.
För Kalles del, var det ju att snappa upp mina signaler och göra rätt övning.

 
Dagens mål;
 • Köra de vanliga "tävlingsrutinerna"!
 • Testköra med belöningar i banan, allt enligt domarens tänkta design.
 • Göra en honnörsruta, med kopplad hund mellan målgång och rutan, precis som på tävling. Gå in och ha Kalle liggande på vänster sida (bara för att det var blött gräs och lite duggregn).
 • Köra vårt vanliga avslut som innebär, kopplad hund, att Kalle kan orka hålla sig och vänta på den bra avslutningen som kommer när vi kommer fram till "vårt ställe"! Där det då i vanlig ordning skramlas med kexburk, bjuds på gotter och mys för att sedan leksaken kommer fram.
 • Testköra igen men använda långsamt tempo i banan. Även med vissa godisbelöningar, fast avslut direkt han kommer i mål med godisletande!
 • Ny testkörning, fast med språngmarsch i banan + ett par godisbelöningar och då blev det istället lek och godisbelöning vid målgång där det gällde att springa ikapp godisbitarna. Kopplad Kalle, med avslutning igen borta på "vårt ställe", plus lite avslutningskamp med en "muuhande kossa", idag.
 • Stående honnörsrutor, på både vänster, höger sida och framför fast med störningar nära (folk som tränar lydnad)
Utmaningarna i banan och i vår träning idag, var för vår del;
 • Att Kalle skulle orka och ha kul.
 • Att jag skulle göra rätt signaler och fixa det som blev annorlunda.
 • Att jag skulle ha rätt engagemang och attityd omkring och i banan.
 • Moment 207 (skylt 5) där Kalle var på högersidan och att han skulle då ta ett steg ifrån på signalen. Detta fungerade väldigt bra och blev t o m. bättre för varje gång vi kom dit.
 • Moment 218 (skylt 7) med fortfarande högerhandling och där Kalle skulle följa med, vilket han också gjorde bra, men där jag skulle vilja ha det lite bättre.
 • Moment 407 (skylt 12) som jag önskar ha rakhet och rätt tempo i backandet ifrån.
Kalle var inte så uppspelt idag med så stor förväntan som han brukar, vilket inte är förvånande för det har han nästan aldrig när det är blött ute. Lite seg blir han och så ställer han alltid frågan till mig om detta verkligen är det jag vill göra just nu?!?

Men det fungerade idag i alla fall, så här;
 • Tävlingsrutinerna kändes bra och solklara för Kalle, för detta har vi gjort så pass många gånger så det är inget konstigt, han kan spelreglerna så att säga!
 • Testkörningen (enligt domarens design), klarade Kalle bra det enda som var något långsamt var moment nummer 407 -  backandet ifrån. Så då plockade jag fram gotterna ur fickan, körde omvänt lockande och så var det löst. Målet fick då istället bli att backa med rätt tempo och så fick jag se mellan fingrarna, att han svängde rumpan lite åt sin högra sida. För övrigt inga missförstånd eller att jag inte hade koll på banan.
 • Honnörsrutan - utan störning på planen, liggande gick bra även om Kalle inte gillade den blöta planen.
 • Testkörningen med långsamt tempo - gick utmärkt! Kalle var uppmärksam och här gick även skylt 407 utmärkt! En förklaring kan vara att duggregnet slutat också... skratt... Glad över att han duktigt följde och var rätt och rak i positionerna hela tiden.
 • Testkörningen i språngmarsch - gick också bra och nu var Kalle taggad och på, så mycket att han vid ena sitt med belöning, blev så lycklig att han inte kunde stanna kvar utan var tvungen att hoppa ut framför... skratt... men det är ju så att är det belöning så ÄR ju momentet egentligen slut och man får starta om, helt enkelt... så det var det, vi gjorde! Däremot så hade jag det betydligt jobbigare i språngmarschen. Jag formligen avskyr denna gångart numera!! Inte alls för springandets skull, utan det är för att mitt knä och min rygg ger mig bekymmer!!!
 • Flera stående honnörsrutor på olika platser och då med störningar av att andra ekipage som var nära - fungerade bra. Momentet fungerade även oavsett om det var med rumpan eller han hade sidorna emot störningen. Däremot skulle jag ju vilja att han hade ännu mer fokus på att se på mig istället för att ändå kolla upp vad de runt om sysslade med. Så där blev det belöningar också med att han verkligen bara hade koll på mig... Men eftersom det bara var bekanta runt om så blir det ändå en form av utsläckning av beteendet vilket gör att det så klart inte är löst än.
En bra träningsstund, med lagom störning av både väder och ekipage där jag fick lite hum om var vi är just idag.
Jag kände mig inte så ringrostig i banan själv heller utan kunde lätt fokusera samt hade en kropp som också gjorde det hjärnan önskade... ler...
Kalle ligger nu belåtet sovande bredvid mig, så jag tror att även han är rätt nöjd med sin dag så här långt!


2 kommentarer:

 1. Låter som en bra träning!
  Han ser mycket nöjd och belåten ut, jag hoppas att du har samma känsla som Super-Kalle! :)

  SvaraRadera